De (peri)menopauze - overgang
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Maar er zijn nog veel meer andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, verzuring tijdens sporten, blaasontstekingen en incontinentie. Uiteraard is deze lijst niet compleet en per vrouw verschillend.
Deze opsomming aan klachten wordt ook vaak gezien als symptomen van een burn-out. Door de vele hormonale aanpassingen in ons lichaam wordt dit vaak niet gezien als beginnende overgangsklachten. Dit met alle gevolgen van dien. Dat wij vrouwen een paar weken rust, kalmeringstabletten of, nog erger, antidepressiva voorgeschreven krijgen. Dit gaat niets oplossen voor jouw overgangsklachten.
Of je nu 35, 40 of 55 plus bent met veel of weinig klachten, je kunt zelf heel veel doen met je leefstijl om minder last te hebben van overgangsklachten. Garanties zijn er niet maar een gezonde leefstijl (goed eten, veel bewegen, ontspannen, lekker slapen en goede basissupplementen) gaan er zeker voor zorgen dat je minder klachten gaat ervaren.
Wat ik om mij heen hoor, is dat wanneer vrouwen goed voor zichtzelf zorgen, ze aanzienlijk minder klachten ervaren. Natuurlijk zijn de klachten niet weg, maar het haalt wel de scherpe randjes af van de vele vage hormonale klachten. Er blijf meer energie over om de juiste balans te vinden. Eventueel aangevuld met de juiste supplementen die een vrouw nodig heeft. Veel vrouwen hebben een tekort aan Omega3, vitamine D en magnesium. Met alle hormonale veranderingen heb je deze als vrouw juist extra nodig. Wanneer jouw fundament de basis van jouw lijf niet stabiel is, is het lastig om veranderingen in jouw leefstijl aan te brengen.
Alvast een paar tips om vandaag mee te beginnen. Kijk naar je voeding, beperk alcohol en ban de suikers uit (zie mijn 21 dagen pakket), drink minimaal 1,5 liter water en ga dagelijks naar buiten om te bewegen en te ontspannen en op tijd naar bed. Allemaal erg voor de hand liggend, maar in ons dagelijks doen en laten ook weer makkelijk aan de kant geschoven.
PMS – krijg grip op je menstruatie
Premenstrueel syndroom (PMS) is een verzamelnaam voor ernstige lichamelijke en emotionele klachten die je kunt ervaren in de periode voor je menstruatie. Elke maand komen deze klachten terug en verstoren jouw leven.
De klachten zijn per vrouw zeer wisselend. In de grote lijnen zijn de meest genoemde klachten.
Lichamelijk:
- opgeblazen gevoel
- pijnlijke en gespannen borsten
- vocht vasthouden (bijvoorbeeld in handen en voeten)
Geestelijk:
- prikkelbaarheid
- stemmingswisselingen
- vermoeidheid of gebrek aan energie
Je hebt klachten maar er is geen onderzoek waarmee kan worden bevestigd of je PMS hebt.
Wat we wel kunnen doen, is het in kaart brengen van jouw klachten en daarop mijn kennis van voeding, beweging, ontspanning & slaap en hormonen op toepassen. Maak een eerste stap door het invullen van de vitaliteit en PMS check.